"Благословенна будь, моя незаймана дівице Десно, що, згадуючи тебе вже много літ, я завжди добрішав, почував себе невичерпно багатим і щедрим. Так багато дала ти мені подарунків на все життя."
О.Довженко "Зачарована Десна" 1954—1955 рр.
Вперше потрапив на береги цієї дивовижної річки ще немовлям коли на широких лугах росли печериці, Десна була повноводнішою, а дерева здавалися велетнями. Вдивлявся своїми наївними дитячими очима з кручі у водну безодню і здавалося тону в ній, бачу душу стихії, її характер та норов. За десятиліття Десна не змінилась. Все та ж нестримність, жага свободи та стихія, стихія, стихія.
Кожної пори року Десна особлива по своєму. Восени - це шалене різнобарв'я. Небо звечора падає на воду прохолодою. Та головне не прогавити світанок!!! Космічне поєднання подиху річки, яка дихає туди, де ще кілька хвилин тому плавали зорі, та безмежної галактики.
Десна завжди була щедрою. Та риболовля тут - це більше медитація. Серед ранкової тиші вслухаєшся в кожен подих поряд, кожне шурхотіння. Між шнурами пропливає вуж, який виринув з молока туману, несподівано познайомитись поглядом зі своїм новим сусідом вибігла норка, судак із жерехом ніби змагаються хто зробить крутіший віраж у перегонах за наживою та дещо спиняються перепочити, коли вдалені з'являється човен з рибалками.
Риба в стрімкій Десні сильна, з характером. Спіймати її не просто. Головне витримка та спокій.

А коли осінній лящ вже на гачку варто тягнути його делікатно, не робити різких рухів. Десна не хоче розлучатись зі своїми мешканцями. Лящ ловить течію, ривок за ривком ...і подарунок від рідної річки на березі. Ніби натяк від Десни повертайся ще.
Обов'язково......
"Далека красо моя! Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м'яку, веселу, сиву воду, ходив босий по твоїх казкових висипах, слухав рибальських розмов на твоїх човнах і казання старих про давнину, що лічив у тобі зорі на перекинутому небі, досі, дивлячись часом униз, не втратив щастя бачити оті зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шлях." О.Довженко "Зачарована Десна" 1954—1955 рр.