Перегляд одного допису
Старий 28.09.2015, 16:34   #267
Dohtur78
Banned

Звідки Ви: Луцьк
Дописи: 3.204
Дякував: 8.630
Дякували 16.168 раз(и) в 1.894 повідомленнях
ПЕРШИЙ РАЗ У ПЕРШИЙ КЛАС.

Вже давненько поглядав "скоса" в бік рибалки штекером і потихенько не лише теоретично,але і практично готувався до цього,як мені здавалося,цікавого процесу. І ось воно сталося,тобто все необхідне причандалля зібрано за два роки.
Оскільки в Україні ловля за допомогою "трембіти" не дуже поширена,то тих,хто це робить практично,побачити випадково на річці-зась,що в свою чергу, створює ще більший комплекс перед першою вилазкою. Але,слава Богу,доля мене звела в свій час з таким дядьком,як Володя Кобизєв,який,хто би там що не говорив,став для мене авторитетом щодо ловлі риби поплавцевими оснастками,і штекером в т.ч.
Ось на початку минулого тижня він погодився скласти для мене компанію,щоб і самому половити,і мені підсказати в багатьох моментах як самої риболовлі,так і підготовки до неї.
З самого понеділка я щодня переглядав прогноз погоди на всіх сайтах і з кожним днем настрою не додавалося:водойма вибрана нова,знаходиться неблизько,а погода в суботу-неділю на всіх сайтах-дощі і вітер 6-7 м/с.
Але такі моменти все одно потрібно використовувати по максимуму,тому забераю Володю і ми їдемо. Цілу дорогу нам виспівував свою пісню не теплий осінній дощ,що барабанив по кузову автомобіля.
Ось ми і на місці. Швидко перевдягнувшись в дощові лахи,йдемо по течії річки,щоб вибрати місце для "паркінгу". Пройшовши зо півтора кілометри,і проаналізувавши водойму,приймаємо рішення. Ось вже платформа налашована,штекер зібрано,промір глибини і оппппаааа ... води сантиметрів 50 .. Глянувши один на другого,розуміємо що нічого не розуміємо:по рельєфу ріки,берегів,характеру течії все мало би бути добре,а тут таке непорозуміння. Ось що таке минула зима без снігу,малодощова весна і посушливе літо.
Вже пройшло півдня,зроблено немало роботи,ллє дощ і ми стільки часу змарнували.
В мене все "опустилося",але ось що таке досвідчений наставник. Він,зробивши хвилинну паузу,наказує мені розберати мерщій штекер,грузити на плечі платформу і йти до "тієї кручі",біля якої ми проходили і знаходиться вона метрів сто від облюбованого нами місця. Я спочатку подумав,що він з глузду з"їхав,про що йому і сказав,бо там не те що ловити,туди спускатися з такими снастями нереально. Навіть пожартував в його бік,кажучи:"Володю,ти вирішив мене з першого разу так налякати,щоб я з розпачу подарував тобі всі снасті чи продав за тисяч п"ять грн."
Але послухався його і поволік свої костомахи,разом з начинням рибальським.
З горем пополам сповз і з допомогою товариша вже виставляємо платформу,ролики,збираємо штекер і ін. причандалля,щоб зробити нереальне для мене-катати штекер на кручі,градусів 45,не менше. Я такого в жодній передачі ні по телевізору,ні в Інтернеті не бачив,а також не читав ніде.

Промір глибини,який показав метра півтора,нічого знакового не говорить,але вже щось змінювати пізно,бо почало вечоріти. Готуємо прикормку,годуємо рибу і ось вони-перші заведення поплавцевої оснастки на "крапку" ловлі. Ось і перші рибини,маленька густірка,підлящики,"бєлоглазка" ... Дріб"язок,але приємно ловити на абсолютно нову снасть. Навіть дощу не помічається,настільки захопливий процес.
Потім-ночівля,дзвінок будильника,який пробуджує,щоб послухати бубоніння крапель дощу по покрівлі,ранкова кава з бутербродом і гайда знову до ріки.
Я,зібравши штекер,мерщій спускаюся до ріки,заводжу приманку на вчорашню "крапку",ловлю дві рибинки,а потім чітка покльовка на повільній проводці і оппа-зачіп,який через долі секунд починає тривожити гуму амортизатора штекера. Окликую Володю,а сам,використовуючи досвід рибалки спіннінгом,штекер деру догори. Мій наставник кричить,щоб я цього не робив,але я сам собі знаю як поступати,вириваю рибину догори і ... обрив. Бронзовий лящ,приємного розміру,показавши своє пузо,пливе собі далі. Ось що значить не прислухатися до тих,хто вміє.
Ловимо собі ловимо,і тут оклик товариша,який говорить,що зараз буде потрібна допомога. Дивлюся в його бік,а він тримає штекер,який якесь чудо зігнуло в дугу,витягує резину і ... рве повідець. Риба,судячи з того,що мало не стягнула Володю з платформи,була ого-го.

Більше ніяких знакових моментів стосовно розміру риби не відбулося,я спіймав 61 рибину,які після фотографування,відпустив назад у воду,такі ж самі маніпуляції виконав і Володимир. Стосовно розміру риби я не розчарувався,бо виправдальним є те,що дійсно,рибалка в нових місцях потребує більш ретельної підготовки і скурпульознішого вибору місця на річці. Але все буде добре,і впевненний,що не раз порадую себе достойними трофеями великих лящів,плітки,вусача і ін.
Яскравим моментом стали три білих грибочки,які вирішили з"явитися прямо на кручі біля нас,а згодом і четвертий їхні товариш не забарився. Хочу сказати,що я іноді спеціально заберався на кручу,що подивитися динаміку їх росту і дійсно вони ростуть дуже швидко.
Які ж я зробив висновки після риболовлі ?! Снасть надзвичайно цікава,ловити захоплююче,але потрібно вчитися і вчитися. Для тих,хто вирішив спробувати,можу сказати однозначно,не бійтеся,пробуйте і вам сподобається. Невеличким мінусом є бажана наявність авто,бо "бебехів" для таких рибалок потрібно перевозити немало. Але,якщо поставити собі ціль,то можна її досягти,нехай не за один рік,а за два-три,як я,наприклад.

НЕМАЛО ФОТО ДЛЯ ТИХ,КОМУ ЦІКАВО
Dohtur78 зараз поза форумом  
112 користувачів подякували
Свернуть/Развернуть список благодарностей