Украинская рыбацкая кухня |
Обчищених i промитих карасiв обсушують рушником, натирають сiллю, посипають перцем, обкачують у борошнi i обсмажують з обох бокiв. Смажених карасiв кладуть на лист або сковороду, змащену жиром, обкладають кружальцями смаженої картоплi, заливають сметаною, посипають сухарями, збризкують розтопленим вершковим маслом i запiкають у духовцi.
* 600 г карасiв, 3 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложка пшеничних сухарiв, 2 ст. ложки борошна, 1.5 склянки сметани, 1 кг картоплi, 1 ст. ложка вершкового масла для смаження картоплi, сiль, перець.
Обчишену i промиту рибу нарiзують на порцiї, панiрують у борошнi, обсмажують на маслi. Пiдготовленi й обчищенi буряки, моркву, петрушку, селеру, солодкий перець нарiзують дольками, а цибулю - пiвкiльцями. У широку каструлю складають шарами рибу й овочi, заливають бульйоном, пiдготовленим iз вiдходiв риби, або водою, додають перець-горошок, лавровий лист, солять i тушкують на легкому вогнi 1.5-2 години. Подають на стiл з вiдварною картоплею чи картопляним пюре.
* 1 кг риби, 1-2 ст.ложки борошна, 2 ст.ложки вершкового масла, 2 буряки, 2 морквини, по 1 корiнцю петрушки, селери, 2 шт. солодкого перцю, 2 цибулини, сiль, перець, лавровий лист, зелень.
Варять м'ясо-кiстковий бульйон. Буряки нарiзують соломкою, солять, збризкують оцтом, кладуть у каструлю, додають жир, зiбраний з бульйону, томат-пюре, цукор i тушкують до напiвготовностi. Рiпчасту цибулю, моркву, петрушку нарiзують соломкою й пасерують. У готовий бульон кладуть нарiзану картоплю, доводять до кипiння, додають нарiзану соломкою капусту, варять 10-15 хвилин, додають тушкований буряк, пасероване корiння й цибулю, нарiзанi свiжi помiдори, перець, лавровий лист, пасероване на маслi й розведене бульоном борошно. Дають 5 хвилин прокипiти, заправляють часником, товченим iз зеленню петрушки та шпиком, доводять до кипiння i дають настоятися 15-20 хвилин. Подаючи на стiл, в тарiлку з борщем кладуть порцiю вареного м'яса, сметану, зелень. Окремо подають пампушки з часником.
* 400 г яловичини, 400 г капусти, 300 г картоплi, 200 г бурякiв, 1-2 морквини, 1 корiнь петрушки, 1 цибулина, 20 г шпику, 1-2 ст. ложки томат- пюре, 2 ст. ложки вершкового масла, 1/2 ст. ложки 9%-ного оцту, по 1 чайнiй ложцi борошна та цукру, часник, перець, лавровий лист, сiль.
Для караваю готують здобне дрiжджове тiсто, для чого в тепле молоко вводять розпущенi в водi дрiжджi, кладуть сiль, цукор, збитi яйця, борошно i замiшують протягом 5-8 хвилин, поки утвориться однорiдне, без грудочок тiсто середньої консистенцiї. Перед закiнченням вимiшування в тiсто додають пiдiгрiте вершкове масло. Потiм накривають чистою тканиною i ставлять у тепле мiсце для бродiння на 3-4 години. Пiд час бродiння тiсто один раз обминають. Коли воно пiдiйде, половину його викладають у форму. Решту тiста використовують для оформлення. Оформляють каравай рiзноманiтними вiзерунками iз розкачаних з тiста джгутикiв. Коли каравай у формi пiдiйде, його зверху змазують яйцем, змiшаним з молоком, i випiкають.
* На 3 кг караваю: 1.56 кг борошна, 330 г цукру, 330 г вершкового масла, 420 г молока, 8-10 яєць, 170 г iзюму, 120 г дрiжджiв, 18 г солi, ванiлiн.
Ваши предложения и замечания ждем по адресу
e-mail:webmaster@fishing.kiev.ua