"Геркулес"
і "перловка"
В.Домовий |
«ГЕРКУЛЕС»
Дуже гарному рецепту приготування
«геркулесу» навчив мене колись, років з двадцять назад, мій знайомий
дід Іван, що звався за свій норов серед рибалок - «Їжаком». Ловили ми з
ним тоді ляща в Києві на «петровській гатці» де в діда був свій місток,
а мені, як пацану, вже що дістанеться - чи з берега ловити, чи з сусідніх
містків, коли ті стояли вільні. На дворі був червень, вода добре прогрілася
і лящ почав вередувати, на відріз ігноруючи червоного черв’яка. Зловити
два-три підлящики за ранок на «мастирку» - це вже був успіх. Рибалки казали,
що ляща взагалі вже нема, бо він пішов вище по Дніпру на «наталку» або
«зелену гатку»...
І тут одного дня дід Іван,
після довгого сидіння над мовчазними спінінгами, ні з того ні з сього,
почав виконувати сольний концерт для бубона з оркестром...
Його спінінги безперервно стрибали, тріщали і гупали по містку, а дід тільки
і встигав, що витягати рибу, натовкувати кашею кормака і чіпляти
щось на гачки. За дві години дід зловив добрих пів-садка лящів і змивши
з містка залишки принади, почав збиратися додому. З берега посходилися
рибалки, але допитати діда, на що той ловив, нікому не вдалося. Колективне
обстеження і обнюхування дідового містка теж не дало ніяких результатів.
Наступного ранку дід
Іван знов дражнив нас лящовим бовканням у себе в садку на фоні загального
безклів’я, а на зворотньому путі додому все ж не стримався і під
великим секретом розкрив мені свою таємницю.
Після того, як лящ
перестав клювати на черв’яка, а кльов на «мастирку» був теж дуже поганий,
дід почав пробувати різні насадки і в решті решт знайшов ключик до вередливого
ляща - парений «геркулес».
«Геркулес», запарений за
рецептом діда Івана, дуже гарно тримається на гачку і не один раз приносив
мені красенів лящів, синців та подустів, як на Дніпрі, так і на Десні.
Як приготувати такий «геркулес»?
Та дуже просто!
Розстеліть на столі звичайний
носовичок, насипте на нього рівномірним шаром сухий «геркулес».
Скатайте носовичок щільною «ковбаскою», щоб вийшов такий-собі
«рулет з геркулесом».
![]() |
![]() |
![]() |
Візьміть півтора метри шпагату
або капронової нитки, зв’яжіть один край «ковбаски». Обмотайте «ковбаску»
шпагатом до другого краю і назад. Залишком шпагату зв’яжіть
обидва кінці «ковбаски» щоб з неї вийшов «бублик».
![]() |
![]() |
![]() |
Покладіть його в ковшик чи
каструлю, залийте холодною водою і поставте на плиту. Коли вода закіпить,
зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть 20 хвилин. Після чого
дістаньте «геркулесовий рулет» з окропу і підвісьте його на 5-10 хвилин
щоб з нього «вийшла пара».
![]() |
![]() |
![]() |
На рибалці змотуєте шпагат,
розгортаєте краєчок носовичка і чіпляєте еластичні зерна «геркулесу» повністю
заповнюючи ними гачок. У червні-липні лящ від такої принади не відмовиться!
![]() |
![]() |
![]() |
«ПЕРЛОВКА»
Ловив
якось я ляща на деснянському пляжі. Режим ловлі самі знаєте який, із світанку,
ще як тільки засіріло, і до 6-7 ранку, а потім змотуй снасті і назад
на базу відпочинку, бо мілка плітка, як ті піраньї, не те що черв’яка з’їдає,
а ще й гачок облизує так, що він на сонці блищить аж очі ріже...
Дай думаю нагодую молодняк в останнє та й піду собі. Перекинув спінінги
і приліг під кущем верболозу в тіньочку... Просинаюся, жінка за плече будить
- вставай, принесла тобі сніданок, тепер додому спати не втічеш будемо
загорять на пляжі... Ех, думаю, не замочив горох на вечір, черв’яків
не накопав, пропав вечірній кльов... Але, що вже вдієш,
треба ж і з жінкою побути, а то все риба та риба.
Змотав один спінінг, а на другий начепив по одному черв’яку, може
якась риба і вчепиться. Купаємося ми, загораємо, вже і в карти мені
жінка тузи «повісила»... Приходить тут дід з бамбуковим спінінгом,
питає дозволу стати поряд. Та, кажу, діду ставайте, тільки
який лящ у пів-дванадцятої, коли мілюзга за дві секунди все з гачка знімає...
Закинув дід спінінг, повісив
дзвоника. Кінчик спінінга зразу труситися почав немов на нього трясучка
напала, а дзвоник дзелень-дзелень, дзелень-дзелень - ну думаю послав
Бог сусіда, буде тепер півдня дзеленчати на вухо... А дід собі сидить,
на спінінг дивиться та цигаркою з самосаду попихкує. Хвилини три дзеленчала
мілюзга, а тоді як вдарило, що аж котушку з тріскачки зірвало. Дід - за
спінінг, я - за підсаку... Витягає - лящ кілограми на два! І все це серед
білого дня, та по такій спеці... Питаю діда на що він
ловить, дід каже - на «перловку».
Дав він мені жменю
«перловки», зарядив і я свої спінінги.
Так до вечора, поки почали
сходитись рибалки на вечірній кльов, ми з дідом вже відловилися і поверталися
на базу з повними торбами гарних лящів. А моя жінка горделиво йшла
поруч і в ясних очах її читалося - ЩОБ ТИ РОБИВ, ЯКБИ Я НЕ ПРИЙШЛА!
Отак відкрилася колись мені
таємниця перловки, а от таємниця приготування її це теж не остання річ:
Беремо ввечері, перед рибалкою,
звичайний невеличкий термос на 0,25 л. Засипаємо в нього одну третину
склянки перлової крупи і доливаємо до верху крутим окропом. Щільно закриваємо
термос і залишаємо до ранку. Прокинувшись вранці, пересипаємо розпарену,
пахучу «перловку» у зручну пластикову коробочку, перетрушуємо її
панировочними сухарями або прожареним і перемеленим конопляним сім’ям,
і все! Насадка готова! На рибалці чіпляємо на гачок від 1 до 4 зернин,
в залежності від того, яку рибу сподіваємося зловити.